Podróże po dziecięcej literaturze klasy IIIc
20 września 2019
Obóz w Ostrzycach
23 września 2019

„Zdrowe przysmaki jesieni”

W ostatnim tygodniu klasa IIc zrealizowała swój pierwszy w tym roku szkolnym projekt klasowy „Zdrowe przysmaki jesieni”.

Mieliśmy możliwość prowadzić obserwacje przyrodnicze. Obserwując przyniesione do klasy ogórki, buraki, pietruszki, marchewki i inne warzywa poznaliśmy ich budowę. Wyróżniliśmy ich części nadziemne i podziemne, badaliśmy je za pomocą różnych zmysłów i je opisywaliśmy.

Dwoje uczniów z naszej klasy przygotowało samodzielnie prezentację. Chłopcy przynieśli do klasy bataty, cukinie, dynie i paprykę. Przygotowali ciekawe plakaty, które przybliżyły nam temat. Przypomnieli nam o wartościach odżywczych i dobroczynnym wpływie warzyw  na nasz organizm.

Projekt zakończyliśmy warsztatami, w trakcie których każdy wykonał warzywną kukiełkę. Powstały warzywne słonie, jeże, kreciki, myszki i inne stworki. Dzieci puściły wodze swojej wyobraźni i powstały prawdziwe warzywne cudaki 😃

Udział w projekcie „Zdrowe przysmaki jesieni” oraz czynne uczestnictwo we wszystkich towarzyszących mu działaniach z pewnością przyczyniły się do utrwalenia nawyków zdrowego odżywiania.

Elżbieta Kociela, Natalia Mierkiewicz

 

Komentarze są wyłączone.