Z okazji Dnia Dziecka klasa IVc odbyła wycieczkę edukacyjną do „Karmelkowa” – manufaktury słodyczy. Metoda wytwarzania cukierków pochodzi z XVII wieku, dlatego też robione są ręcznie, a nie przez maszyny.
Uczestniczyliśmy w pokazie wytwarzania karmelowych słodkości, które powstają w magiczny sposób. Magia rozpoczyna się od dodania aromatu i wylania ciekłej masy na granitowy blat, dodania barwników i „wyciągnięcia karmelu na haku”. Po czym obserwowaliśmy jak powstaje z różnych kształtów wzór w olbrzymim cukierku, aż do wyciągnięcia naszego małego czarodziejskiego arcydzieła. Takie słodkości wytwarzał każdy uczeń samodzielnie, nadając swoim „karmelkom” wybrany kształt. Dziękujemy zespołowi KARMELOWA za miło i edukacyjnie spędzony czas!!!
Wychowawca klasy, Edyta Kujawa
a child walking towards the school and the trees loaded with books pages as if they were falling leaves in autumn